תיקי נוער – הם סיפור אחר וקיימים בהם הבדלים מהותיים מתיקי בגירים.
החוק הרלוונטי והמעגן את זכויות הקטין בחקירה הוא חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), תשל”א-1971*
מיהו קטין בהליך הפלילי?
- מי שהיה בין גיל 12 ל- 18 בזמן שעשה מעשה האסור על פי חוק העונשין.
- ילד שהיה מתחת לגיל 12 בזמן ביצוע המעשה האסור– אין לו אחריות פלילית למעשה שביצע.
אין משמעות הדבר כי לא יהיו השלכות למעשיו, אלא כי הם יטופלו במסגרת אזרחית, לפי חוק הנוער (טיפול והשגחה). - נער שהיה מעל גיל 18 בזמן ביצוע המעשה האסור– יישפט כבגיר ולא יינתנו לו הזכויות המיוחדות המגיעות לקטין.
מהן הזכויות המיוחדות לקטינים? בנוסף לכל הדברים אשר נאמרו לעיל, על עורך הדין הבא לייעץ לקטין טרם חקירתו לבדוק גם שהוראות החוק המיוחדות לגביו מולאו.
- הזכות להתייעץ עם עורך דין לפני החקירה.
- הזכות להתייעץ עם ההורים לפני החקירה. להורים יש ניסיון וידע שלקטין לא תמיד יש.
- הזכות שההורים או אדם קרוב אחר יהיו עם הקטין בזמן החקירה
- הזכות שלא להיחקר בשעות הלילה. בשעות הלילה הגוף עייף ולא מורגל להתמודד עם לחצים ושאלות מורכבות. בדרך כלל קטינים מתחת לגיל 14 לא יחקרו בין השעות 20:00 -7:00 וקטינים מעל גיל 14 לא יחקרו בין השעות 22:00 -7:00.
- ישנם מקרים ומצבים בהם יכולה המשטרה לשלול את הזכויות הללו, בהתאם לחומרת העבירה והשלב בו מתרחש האירוע, לדחיפות החקירה, לסכנה שנשקפת לאחרים ובשל סיבות נוספות.
החוק מונה רשימה של מקרים אשר בהם קצין המשטרה הניצב בראש החקירה יכול להתיר (בהחלטה מנומקת בכתב) חקירת קטין ללא נוכחות הורה או קרוב. לדוגמא, במצב שבו הקטין עצור במשטרה או במקרה שבו הקטין הביע התנגדות לנוכחות מלווה והעניק לכך הסבר סביר.
יוצאי דופן נוספים הם מצבים בהם קצין המשטרה סבור כי נוכחות מלווה יכולה לשבש את החקירה או לפגוע באדם אחר, או למנוע סיכול של עבירות אחרות.
מטרת החוק היא, בין היתר, לאפשר להורה לוודא כי זכויות בנו או בתו אכן נשמרות ולאזן את המאזניים – בוגר מול בוגר לעומת בוגר מול קטין.
עורך הדין המייעץ לקטין צריך להיות בקיא בסעיפי החוק – חקירת חשודים, מעצר, שחרור והליכים שלפני המשפט בחוק הנוער שהזכרנו .
במשרדינו מקרים רבים בהם ניהלתי מלחמה על נוכחות הורה או בגיר בחקירת קטין , דבר אשר עשה את כל ההבדל לבסוף.
מעורבות קצינת מבחן בתיקי נוער
קטין בגיל אחריות פלילית (12-18) אשר חשוד כי עבר על החוק ,מופנה על-ידי המשטרה לשירות המבחן לנוער במשרד הרווחה והשירותים החברתיים , לאבחון ולקבלת חוות דעת אם לסגור את התיק הפלילי או להביא את הקטין לדין.
חלק (קטן יחס) מהתיקים הנפתחים במשטרה לבני נוער, נסגרים ב”הליך טיפול מותנה”, מדובר בתיקים של עבירות קלות, בד”כ בפעם הראשונה.
הקטין מופנה לטיפול שירות המבחן ללא רישום פלילי. קצין מבחן משירות המבחן לנוער בודק את מצב הקטין, לפי הצורך מטפל בהם או מפנה אותם לגורמים אחרים
. אם התיק הפלילי שנפתח לקטין לא נסגר , שירות המבחן לנוער יכין תסקיר קצין מבחן אשר יסייע לבית המשפט ולתביעה להתאים את ההחלטות השיפוטיות למצבו האישי והמשפחתי של הקטין.
ישנן עבירות אשר המשטרה קבעה כי אינן מתאימות להליך של “טיפול מותנה” (ט”מ) כמו גרם מוות, אלימות קשה ובריונות,מרמה וזיוף, שימוש בנשק או בחומר נפץ, עבירות מין (למעט עבירות שאופיין מוגדר קל), עבירות ביטחון ועבירות סמים שאינן שימוש (סחר, הפצה, ייבוא וכדומה). במקרים אלה המשטרה ממשיכה בחקירתה ופותחת תיק פלילי נגד הקטין בחשד לביצוע עבירה.
גם במקרים אלו אנו נחתור לסיים את ההליך הפלילי ללא הרשעה בשל הגיל הצעיר והרצון בשיקום הקטין.